Friday, November 27, 2009

RESEPI BUDGET RM10

Saya bukan pakar masak. Cuma nak berkongsi satu resepi yang saya dapat. Simple, berkhasiat dan sedap. Tak perlu minyak masak dan ajinamoto. Asam Pedas Ikan Merah namanya. Boleh guna ikan lain yang bersesuaian dengan masak asam pedas. Resepinya, mula-mula kisar halus 4 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 3 biji lada besar merah dan air asam jawa. Lepas tu, masukkan dalam periuk dan letakkan daun kesum, asam keping dan air. Masakkan atas api sehingga mendidih. Kemudian, ketukkan lengkuas dan masukkan dalam periuk bersama ikan. Apabila ikan separuh masak, masukkan 2 biji tomato yang telah dibelah 4, sayur seperti kacang bendi, terung dll. Apabila sayur telah masak, anda boleh hidangkan bersama nasi panas. Jangan lupa letak garam secukup rasa. Cuba jangan tak cuba.

No comments:

Post a Comment